Bestill time

Single Blog Title

Blødning og sår i munnen

Det er alltid noe galt når det blør i tannkjøttet. Vanligvis skyldes blødning at det har blitt en betennelse i tannkjøttet. Tannkjøttsbetennelse kommer av at bakteriene har fått ligge som et gulhvitt, seigt, klebrig belegg langs tannkjøttsranden i noen dager. Du vil merke slik blødning når du pusser eller renser mellom tennene. Ved kraftige betennelser kan det også blø når du spiser hard mat.

Av og til kan det også blø svakt fra skrubbsår etter tannbørsting eller rensing mellom tennene. Det er imidlertid sjelden at det blør helt av seg selv. Derfor bør du kontakte tannlegen for å få undersøkt årsaken til blødning fra tannkjøttet.

Munnskåld eller after på fagspråket er smertefulle små eller større sår som kan komme på forskjellige steder inne i munnen. Sårene kan opptre enkeltvis eller som klynger av sår. Dersom aftene kommer på steder med mye bevegelse, f eks tungespiss, leppe eller tungebånd, kan det bli ekstra vondt. Årsaken til after er uklar. Vanligvis tilheler aftene etter syv til ti dager av seg selv. Det kan hjelpe å bytte til en tannpasta uten laurylsulfat, f eks Zendium. En glukokortikoidsalve kan også hjelpe i noen tilfeller. Slik salve får du på resept som tannlegen kan skrive ut.

Du kan også få andre mer alvorlige sår i munnslimhinnen, og noen ganger kan slike sår være tegn på andre sykdommer. Det er derfor blitt sagt at «munnhulen er kroppens speil». En god regel er å kontakte tannlege hvis du har hatt blødning eller sår i munnen i mer enn 2 – 3 uker.

Forfatter: Den norske tannlegeforening, førsteamanuensis Knut Meyer