Bestill time

Single Blog Title

Når er det aktuelt å begynne å pusse tenner?

Daglig tannpuss er en god vane. En god vane som godt kan innøves fra barnet får sin første tann i halvtårs alder. Det er lurt å venne barnet til tannrengjøring på lik linje med vask av kroppen for øvrig. På de minste barna kan en bruke en klut eller den minste tannbørsten til pussen.

Hvordan skal vi pusse?

Når barnet blir litt eldre og har fått flere jeksler kan vi pusse med rolige, horisontale skrubbebevegelser der vi skrubber 2-3 tenner i hver fram- og tilbakebevegelse. Prøv å være systematisk. Begynn gjerne i overkjeven på barnets høyre side og beveg deg så gradvis mot venstre. Husk også å pusse tyggeflatene og innsiden mot ganen. Fortsett så på venstre side i underkjeven og arbeid deg mot høyre side. Husk også tyggeflaten og innsiden av tennene mot tungen.

Hvor lenge skal vi pusse?

Poenget med tannpussen er at alle flater på tennene skal rengjøres.

Men det er ikke mulig å gjennomføre en grundig tannpuss på mindre enn noen minutter.

Skal småbarn bruke tannpasta?

Småbarn kan også bruke tannpasta, men voksne må ha kontroll med mengden. Småbarn vil ofte svelge tannkremen. Det er uheldig at barnet svelger mye tannkrem daglig. Bruk derfor bare en ørliten mengde tannkrem på børsten, men bruk gjerne fluortannkrem fordi denne motvirker hulldannelse i tennene. Dersom en bruker små mengder fluortannkrem kan en gjerne bruke fluortabletter som et supplement.

Hvor gammelt må barnet være for å klare tannpussen på egenhånd?

Ved 10-11 års alder kan vi la barnet delvis overta pussen, men foreldrene kan gjerne kontrollere en gang iblant og hjelpe litt til. Småbarn vil for øvrig ofte insistere på å pusse selv og den gleden de føler ved selv å pusse skal vi la barnet få nyte. La barnets puss være en lek, det er foreldrene som må ta seg av den grundige tannrengjøringen. På de minste fra 1/2 til 2 år må pussen få et lystbetont preg.

Fra 3-års alder er den regelmessige, daglige pussen viktig. De voksne må ha ansvaret for pussen, men barnet må selv få prøve seg i økende grad etterhvert som det blir eldre.

Kan en bruke tanntråd på barn?

Tanntråd kan være et nyttig supplement til tannbørsting fra barna er 5 år. Det finnes tanntrådholdere som gjør bruken enklere. Tanntråden gjør rent i områder mellom tennene hvor børsten ikke kommer til. Det er ofte her hullene oppstår. Tannstikker brukes ikke på barn.