Bestill time

Single Blog Title

Renhold

Hvilke hjelpemidler trenger jeg for å holde tennene mine rene?

Du trenger først og fremst en vanlig tannbørste, men det kan være nødvendig å supplere med tanntråd, tannstikker og evt spesialbørster.

Hva skal jeg legge vekt på når jeg velger tannbørste?

Det er ingen undersøkelser som tyder på at selve fasongen og utformingen av tannbørsten har betydning for om du klarer å få det rent. Derfor velg en tannbørste som du syns er god å holde i, og som du trives med. Men tannbørsten skal ikke skal være for hard fordi harde tannbørster kombinert med ivrig og kanskje litt hardhendt tannpuss, kan gi børsteskader både på tennene og på tannkjøttet.

Jeg har lest at det er kommet en ny tannbørste med dobbeltbust som skal være så bra?

Den kan sikkert være til hjelp for mange, men som jeg sa gjelder det å ha en børste som man trives med og det er ikke noe som tyder på at det er nødvendig å bruke en slik dobbelt børste for å få det rent. Men for barn og ev personer som har nedsatt muskelkraft i hendene kan bruken av en slik tannbørste gjøre renholdet lettere.

Hva med elektrisk tannbørste?

Mange mennesker synes det blir mer spennende å pusse hvis børsten har motor, og dermed pusser de også bedre, men elektriske tannbørster er ikke noen garanti for fullgod tannrengjøring. De kan være meget effektive, men de er ikke lettere å bruke enn manuelle tannbørster. De samme som har nytte av dobbelbørste, vil trolig også ha nytte av elektriske tannbørster. Men det er grunn til spesielt å trekke frem personer med revmatiske lidelser og cerebral parese-rammede. For dem kan det være stor hjelp å bruke en elektrisk tannbørste.

Det kan være dyrt å kjøpe en elektrisk tannbørste, er det mulig å få noen støtte?

For funksjonshemmede kan det være mulig å få bidrag fra folketrygden. De må søke det lokale trygdekontor om dette, og tannlege eller tannpleier må anbefale søknaden. De kan evt også vedlegge legeerklæring som bekrefter sykdommen som er årsak til at de trenger en elektrisk tannbørste.

Hvordan skal jeg pusse tennene mine?

Vi er ikke lenger så opptatt av hva som er rett eller galt i så måte. Erfaring viser også at folk sjelden bruker en bestemt teknikk selv om de blir instruert. Det viktigste er at bakteriebelegget blir fjernet på en effektiv og skånsom måte.

Hvor ofte skal jeg pusse tennene?

Det er to grunner til å pusse tennene: Det er å fjerne bakteriebelegget og å tilføre fluor. Det mest vanlige i dag er å pusse tennene morgen og kveld, og vi kan trygt si at dette er tilstrekkelig både for å fjerne belegg og for å tilføre fluor.

Jeg har nettopp lest i avisen at det ikke er nødvendig å pusse mer enn en gang i døgnet, er ikke dette riktig?

Vi kan si det slik at det er bedre å rengjøre tennene skikkelig en gang i døgnet enn å gjøre det utilstrekkelig to ganger. Men av hensyn til fluortilførselen er det viktig å pusse tenner to ganger om dagen. Vi kan vel derfor si at det kan anbefales å gjøre et grundig renhold om kvelden og heller ta det litt raskere om morgenen.

Hva med tanntråd og tannstikker?

Tanntråd og tannstikker bruker vi for å fjerne belegget mellom tennene der tannbørsten ikke kommer til. Dette bør gjøres en gang om dagen, og det vil avhenge av tannstillingen hva som er aktuelt å bruke, tråd eller stikker. Generelt kan vi si at barn og unge bør bruke tanntråd, og at tannstikker er aktuelt for personer som har fått større mellomrom mellom tennene p.g.a tannkjøttbetennelse.

Forfatter: Den norske tannlegeforening v/ universitetsstipendat i odontologi Vibeke Kjærheim