Bestill time

Single Blog Title

Smerter og ising i tennene?

Hva er det som kan gi smerter i tennene?

Den vanligste årsaken til tannsmerter eller tannverk som det ofte betegnes, er betennelse i tannens nerve som følge av et stort dypt hull i tannen. En annen hyppig årsak er betennelse i beinet ved rotspissen av tannen. Denne betennelsen kan oppstå når bindevevet inni tannen, den såkalte pulpa er død. Årsaken til pulpadød kan være en tidligere skade på tannen eller et dypt hull i tannen. Noen ganger kan tannverk skyldes betennelse i tannkjøttet. Smerten kan oppfattes som om den kommer fra tennene, men skyldes egentlig tannkjøttsykdom. Tennene kan for såvidt være helt friske.

I sjeldne tilfeller kan bihulebetennelse kjennes ut som tannverk. Tennene kan være helt friske, men fordi noen tannrøtter står i nær kontakt med bihulene kan en betennelse i bihulene oppfattes som en smerte i tennene. En fylling som er for høy kan også gi tannsmerter. Tannen vil da få en ekstra stor tyggebelastning og gir beskjed i form av smerter.

Ising i tennene- hva skyldes det?

Ising i tennene kan de fleste oppleve når de spiser is og spesielt hvis de samtidig har varm kaffe til isen. Noen kan kjenne ising i tennene bare de puster inn kald luft. Alt dette kan være normalt og skyldes at emaljen og tannbeinet ikke klarer å beskytte nerven fullstendig mot temperatursjokk utenfra. Noen er svært plaget med ising, andre opplever det aldri. Det skyldes at tykkelsen på emaljen og tannbeinet kan variere, og smertereaksjonen kan også være forskjellig fra person til person. Mange synes at tannpasta som blir anbefalt for å motvirke ising i tennene, har god virkning.

Ising kan også tyde på at noe er galt fatt. Da er isingen gjerne lokalisert til en eller flere tenner. Blottlagte tannhalser er svært utsatt for ising. Tannroten er nemlig ikke dekket av emalje, bare et tynt sementlag. Når litt av rotoverflaten blir blottlagt, slites sementlaget raskt og litt av tannbeinet kommer til syne. Dette er meget følsomt. Noen føler ising etter at de har spist frukt eller drukket juice. Dette kommer av at syren i frukten virker direkte inn på de bare tannhalsene. Ising i en tann kan også bety at det er hull i tannen. Hvis denne isingen oppstår etter at en har spist noe søtt, er det større sannsynlighet for at det skyldes et hull. Ising kan også skyldes at en fylling lekker, det vil si at det er en stor spalte omkring: fyllingen.

Hva kan vi gjøre med ising i tennene?

Først bør en få klarlagt hva isingen skyldes. Fluorbehandling vil som regel hjelpe mot ising i tannhalsene. Fluor styrker tannbeinet og gjør det mindre følsomt. Daglig fluorskylling eller fluortabletter i tillegg til fluortannpasta kan være til stor hjelp. Av og til må tannlegen dekke det blottlagte område med et fyllingsmateriale for å få bukt med isingen.