Bestill time

Single Blog Title

Tannkjøttbetennelse

Hvordan kan jeg oppdage tannkjøttbetennelse?

Betennelse i tannkjøttet kan være vanskelig å oppdage, bla.a. fordi sykdommen sjelden fører til smerte. Som oftest merker du bare en slags kløe i tannkjøttet.

Ellers er det vanligste tegn på tannkjøttbetennelse blødning ved tannbørsting eller ved rensing mellom tennene. Kraftige betennelser kan føre til blødning når du spiser hard føde, men det er sjelden at det blør helt av seg selv. Du bør imidlertid være oppmerksom på at det kan blø svakt fra skrubbsår etter tannbørsting eller tannstikkebruk uten at tannkjøttet er betent.

Tannkjøttbetennelser gir tannkjøttet en mørkere farge nærmest tennene. Ofte vil tannkjøttet også bli hovent. Slike betennelsestegn kan være vanskelige å se mellom tennene, på innsidene og langt bak i tannrekkene. Derfor er det viktig med regelmessige undersøkelser hos tannlege eller tannpleier.

Hva er årsaken til tannkjøttbetennelse?

Det er bakteriene i munnen som gir betennelse i tannkjøttet. Dersom tenner og tannkjøtt ikke holdes rene, samler bakterier seg som et seigt og klebrig belegg langs tannkjøttranden. Vi kaller dette belegget for plakk og betennelsen for gingivitt. Plakket har samme gulhvite farge som tennene. Derfor er det vanskelig å oppdage belegget uten å sette farge på det. For å farge inn belegget, kan du bruke fargetabletter som fås kjøpt på apotek. Plakket er vanskelig å fjerne fordi det klistrer seg til tannoverflatene. Dessuten er det som nevnt vanskelig å se om det blir helt rent etter tannrengjøringen. Hvis bakteriebelegget får ligge langs tannkjøttranden i noen dager, blir det alltid betennelse. Det er stor forskjell fra person til person hvor kraftig betennelsen blir. Det er ikke riktig som mange tror at matrester på tennene gir tannkjøttbetennelse. Det er bare når trevlet mat blir hengende fast, f eks i kontaktpunkter mellom tenner, at det kan bli en lokal betennelse rundt matrestene.

Vil tannkjøttsbetennelse alltid føre til at tennene løsner?

Bakterier i munnen gir alltid en større eller mindre betennelse i tannkjøttet når bakteriene får ligge som et belegg langs tannkjøttsranden i noen dager. Vi kaller denne betennelsen for gingivitt på fagspråket. Hos mange mennesker utvikler ikke gingivitten seg videre. Hos noen brer betennelsen seg videre nedover langs roten og ødelegger festet for tennene, slik at de etterhvert løsner. Du har da fått en tannfeste- eller tannløsningssykdom som heter periodontitt på fagspråket. Pyoré er en gammel benevnelse for dette, som henspeiler på at det flyter puss ut langs tennene. Pussflod er nemlig et av sykdomstegnene i tillegg til blødning og lange tannhalser fordi tannkjøttet trekker seg tilbake, tannvandring og som nevnt løsning av tennene. Vi vet ikke hvorfor tannkjøttbetennelsen brer seg videre til tannfestet hos noen, men ikke hos alle. Dette kan muligens skyldes at enkelte mennesker er mer disponert for denne sykdommen enn andre, eller at de har spesielle sykdomsfremkallende bakterier i belegget langs tennene. Vi vet imidlertid at all tannfestesykdom begynner som betennelse i tannkjøttet. Derfor er den beste måten du kan forebygge tannløsning på å fjerne bakteriebelegget ved grundig tannrensing daglig.

Forfatter: Den norske tannlegeforening, førsteamanuensis Knut Meyer