Bestill time

Single Blog Title

Tenner, Anorexi, bulimi, tannhelse

Har spiseforstyrrelser noen konsekvenser for tannhelsen?

Ja, særlig bulimi kan føre til slike tannproblemer. Personer som lider av bulimi kaster som regel opp flere ganger om dagen. Dette fører til at de kan få store etseskader i tannemaljen. Særlig på baksiden av fortennene i overkjeven kan man se dette. Det er ikke så vanlig i underkjeven fordi tennene der blir mer beskyttet av tunge, lepper og kinn. Når disse etseskadene blir riktig store, kan tennene svekkes så mye at de blir utsatt for brudd eller nedslitning.

Har bulemikere også mer karies?

Ikke nødvendigvis, men hvis det de spiser inneholder mye sukker, kan de også få et stort kariesproblem.

Hva er behandlingene for disse skadene på tennene?

Den beste behandlingen er selvsagt forebygging, derfor er det viktig med en tidlig diagnose slik at det er mulig å begrense skadene ved forebyggende tiltak. For å redusere etseskadene, er det viktig at man umiddelbart etter oppkast skyller munnene med vann eller en fluoroppløsning. Det er også svært viktig å ikke pusse tennene umiddelbart etter oppkast. Da kan erosjonsskadene forverres. Daglig fluorskylling anbefales.

Men hva gjøres med de tennene som er virkelig skadet?

Det er ofte nødvendig å lage helkroner på tennene. Evt kan tannlegen sette porselensfasetter på de tannflatene som er skadet . Dessuten må all karies behandles og komme under kontroll. Hvis det er tenner som har sterk ising, må disse behandles med stoffer som kan redusere isingen. Vær oppmerksom på at tannkrem som inneholder stoffer mot tannsten, såkalt pyrofosfat, kan forverre isingen.