Når er det nødvendig å borre?
Hvorfor borer tannlegen?
Tannlegen borer for å fjerne ødelagt emalje og tannbein og lage en form til fyllingsmaterialet som skal erstatte det ødelagte tannvevet.
Når er det nødvendig å bore?
Som en hovedregel kan en si at når hullet er kommet inn i tannbeinet, må tannlegen bore. For hull som er begrenset til tannemaljen er fluorbehandling svært ofte tilstrekkelig. Men, det er viktig å være klar over at tannlegen vurderer mange forhold før han foreslår behandling, slik som hvilken tann det dreier seg om, hvor på tannen hullet er, pasientens alder, munnhygiene, bruk av fluor osv.
Hva er egentlig et hull i tannen?
Hull i tannen er et symptom ved tannsykdommen karies. Karies skyldes bakterier på tannoverflaten. Disse bakteriene produserer syre når de får tilført næring. Denne syren kan løse opp mineraler i emaljen og de tidlige, små kariesskadene fører ikke til hulldannelse i overflaten på tannen. Skaden skjer først under emaljeoverflaten. Når denne skaden blir stor nok bryter overflaten sammen og det blir da et et hull. Mange tenner i et tannsett kan være angrepet av karies, som altså er emaljeskade etter syreangrep, uten at det er hulldannelse i tannoverflaten.
Er det ikke om å gjøre å legge fyllingene så tidlig som mulig?
Det aller beste for tannen er å behandle kariesskaden uten fylling. Små skader etter syreangrep, altså små kariesskader behandles først og fremst med fluor. Fluor har nemlig den egenskapen at den påvirker innleiring av kalsium i tannen, og dette kalsiumet hentes fra spyttet. Slik blir små kariesskader reparert med kroppens egne materialer, spyttet hjulpet av fluor. Men, når kariesskaden er blitt omfattende, det vil si at den er tydelig i tannbeinet, må tannen som regel bores og fylles. Ofte må tannlegen bruke røntgenbilder for å konstatere hvor alvorlig kariesskaden er, og røntgendiagnosen er viktig når tannlegen skal bestemme behandlingen.
Forfatter: Den norske tannlegeforening, Professor Anne Bjørg Tveit