Bestill time

Single Blog Title

Regelmessig tannlegebesøk

Hvor ofte er det nødvendig å gå til tannlegen for å sjekke tennene sine?

Tennene er ditt eget ansvar, og det er du som utfører den daglige tannpleien. Dette er nok det viktigste for en god tannhelse, men likevel kan det oppstå sykdommer og skader som gjør det nødvendig med faglig bistand. Det er ikke like lett å bedømme sin egen tannhelsetilstand, og derfor anbefaler vi regelmessig kontroll hos tannlegen. Det er ikke mulig å si noe helt generelt om hvor ofte man trenger å gå. Det må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Det er altså ikke nødvendig å gå til tannlegen to ganger i året?

Nei, det mest vanlige er nok at folk går og sjekker tenner og tannkjøtt en gang i året. Noen som f eks de som har lett for å få tannsten, kan trenge å gå oftere. Og hvis du pleier å ha lite hull og ikke har tannkjøttbetennelse, kan det kanskje være tilstrekkelig å gå sjeldnere.

Barna mine som går i den offentlige tannhelsetjenesten, blir ikke innkalt hvert år lenger, er det ingen grunn til bekymring for dette?

Fordi barn og ungdom har mye mindre hull i tennene nå, og det også er slik at hullene utvikler seg langsommere, har man over hele landet gått over til å innkalle barna litt sjeldnere. Men det tas hensyn til at enkelte aldersgrupper trenger hyppigere kontroller, og det blir også sørget for individuell innkalling av dem som trenger å få sjekket tennene sine oftere.

Tannlegen min tar alltid røntgenbilder når jeg kommer til undersøkelse, er det nødvendig?

Rent generelt kan man si at man skal ta så få røntgenbilder som mulig. Det skal alltid være ledd i en undersøkelse. Men de dosene som brukes ved tannrøntgen er så små, og det er bygget inn god beskyttelse mot skadelig stråling, slik at du trygt kan la tannlegen ta røntgenbilder når du kommer til kontroll.

Men hvorfor er det nødvendig å ta røntgenbilder for a sjekke tennene?

Vi tar røntgenbilder for å se etter hull og for å se hvordan det står til med tennenes feste i kjeven. Dessuten må det tas bilder i spesielle tilfeller f eks ved tannskader og rotfylling.

Forfatter:
Den norske tannlegeforening v/ universitetsstipendat i odontologi Vibeke Kjærheim